14 Replies Latest reply on Aug 30, 2012 7:27 AM by John Harte Branched to a new discussion.

    Lem server

    crishna

      my solarwinds server got shut automatically?? is something related to the number alerts on desktop console  ??? i'm confused..

        • Re: Lem server
          nicole pauls

          There are no limitations to the number of alerts. If you were disconnected, there was either a problem with a connection to the appliance from the console, or something happened at either end (appliance or workstation).

           

          It is possible if your workstation is underpowered to get overwhelmed by the LEM console, but there's no hard and fast rules. You could try the browser-based Console, a lot of people prefer it.

          • Re: Lem server
            John Harte

            I've got 35 nodes up so far, and I've had the web console hang but the server will still be running.  It just keeps loading the web or console so not a crash.

             

            At that time I'm also not able to activate new nodes.  So, I assume one of the LEM Server services hangs up.

             

            I then have to go into the vsphere console and reboot.  Last time I just waited it out and about 12 hours later the web console was back functioning.

             

            I'm on 5.4.

              • Re: Lem server
                nicole pauls

                Hey John,

                 

                When that happens, do you still see alerts being processed in your console (if you stay logged in), or receive notifications if you've got them set up?

                 

                A wild stab could be a resource issue, where the LEM appliance needs to be assigned different fixed resources. You might check with support and see if they can help troubleshoot/diagnose, it doesn't sound right.

                  • Re: Lem server
                    John Harte

                    Console traffic stops, I can move around the web session I have open still, but user logons for example are no longer getting new entries.  If I close that browser tab and reopen, it just never loads again.

                     

                    As for resources, it comes as an VM appliance with pre allocated resources..... so yeah. 

                    8-9-2012 12-28-25 PM.png

                    Looking at top though, it's not bad.  Load peaks at around 1... right now it's been at 0.08 for the past min... .77 past 5...

                    So, not killer.

                    Waiting on storage is 0% or 0.3%, I've check the backend and I'm averaging around 4ms from disk..not great but pretty damn good.  little spikes into 8ms.

                    CPU for user is staying below 5%.... I do see CPU % for NI spike every now and then.... it's pretty light right now.... I mean, it's 35 nodes.... nothing crazy.

                     

                    I do however find this interesting.  I had a massive CPU spike late a night, I'm guess database clean up.

                    Then back down...and the big dip is where I had to reboot.  Noticed just before that when hung CPU useage was way down.

                    8-9-2012 12-34-24 PM.png

                    Yeah, I'll have to open a ticket on this one...

                      • Re: Lem server
                        John Harte

                        Just checked the VM's config to and I'm really not worried about the load averages b/c it's configured with 2 vCPUs.

                        8GB RAM

                        250GB Storage.

                         

                        It's consuming 4986 Mhz

                        8246MB Memory which 4259MB is active.

                          • Re: Lem server
                            nicole pauls

                            Looks pretty clean. We've found in some situations we've had to tweak the resource allocations (even on the low end) to be specific or VMware misbehaves, but I think it would be exhibiting slightly different behavior if that were the case as far as CPU goes.

                             

                            Out of curiosity, have you tried installing and using the desktop console (the AIR version)? Does it behave the same way?

                              • Re: Lem server
                                John Harte

                                I used to with 5.3, use the Adobe AIR platform.  I'll give that a try.... and report back..

                                  • Re: Lem server
                                    John Harte

                                    So, I'm frozen again in the web browser...

                                    Going to try the air platform now...

                                     

                                    Here is what top looks like on that VM.  Java/trigeo user is consuming cpu....

                                    8-16-2012 2-41-02 PM.png

                                    So, in the AIR based Console I'm only getting alerts from my F5 tool...the servers/agent based alerts are not showing up at all.

                                     

                                    In the web browser console I still have 0's in monitor watcher.

                                    8-16-2012 2-42-58 PM.png

                        • Re: Lem server
                          John Harte

                          Still crashes about every 2 to 3 days.

                          • Re: Lem server
                            John Harte

                            Which begs the question can we at least get to the shell and cron to schedule a reboot every night or so?

                            We keep the web console open for a montior user at our monitoring IT station.