11 Replies Latest reply on Sep 18, 2019 10:46 AM by bharris

    new installation and I can't install an ape

    rgivens

      I'm new to SolarWinds.  I just did a new install of SAM on a Windows 2016 server.  I elected to install to the E drive instead of the C.  Everything went fine without error and I can log into Orion without issue.  We anticipated needing an additional ape because of the amount of monitors we need.  So I setup another server in the same vlan as the Orion server to act as the ape.  There is no connectivity issues between the two servers.  When I run the Orion installer on the ape, select Add a Scalability Engine, add the requested information, and select next I get an error.

       

      I additionally ran through the steps in this kb for installing an ape and that has issues also.  I'm concerned that an out of the box installation is already having significant issues - https://support.solarwinds.com/Success_Center/Orion_Platform/Orion_Documentation/SolarWinds_Orion_Installer/Install_an_Additional_Polling_Engine_Additional_Web_Server_or_HA_server

       

      Thanks

        • Re: new installation and I can't install an ape
          neomatrix1217

          Are you not able to reach the main poller from the APE? Can you disable the firewall and see if that resolves the issue?

          1 of 1 people found this helpful
          • Re: new installation and I can't install an ape
            serena

            rgivens  wrote:

             

            I'm new to SolarWinds.  I just did a new install of SAM on a Windows 2016 server.  I elected to install to the E drive instead of the C.  Everything went fine without error and I can log into Orion without issue.  We anticipated needing an additional ape because of the amount of monitors we need.  So I setup another server in the same vlan as the Orion server to act as the ape.  There is no connectivity issues between the two servers.  When I run the Orion installer on the ape, select Add a Scalability Engine, add the requested information, and select next I get an error.

             

            I additionally ran through the steps in this kb for installing an ape and that has issues also.  I'm concerned that an out of the box installation is already having significant issues - https://support.solarwinds.com/Success_Center/Orion_Platform/Orion_Documentation/SolarWinds_Orion_Installer/Install_an_Additional_Polling_Engine_Additional_Web_Server_or_HA_server

             

            Thanks

            Try restarting the SolarWinds Administration Service on the main polling engine in the dependencies section of the Orion Service Manager

             

            If that doesn't work, please submit a support ticket, so we can have access to your diagnostics.

            • Re: new installation and I can't install an ape
              ecklerwr1

              You wouldn't happen to have the windows firewalls running would you?  Try turning them off and see if this fixes the problem.  The admin guide lists all the ports you need enabled if you want to create a rule.  I can't imagine how this could happen unless some ports are being blocked.

              1 of 1 people found this helpful
                • Re: new installation and I can't install an ape
                  rgivens

                  It isn't a firewall issue.  I think I figured it out.  During the initial install of SAM it requests for a location to install the bits.  I changed the location to E:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion from the default.  I didn't create this location though.  I assumed it would create the directory during the installation process.  It didn't though and installed everything into C:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion.  The installer somehow must have configured something in the application for the E drive though because when I went to run the installer for the additional polling engine it was complaining about not being able to get installer metadata.  I presume it was looking for something on the E drive.  So I started over and manually created the directory E:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion and ran the install again.  It installed all the components to the E drive as I verified there was actually folders and files there.  I then went to the server where I wanted to install the additional polling engine and ran the installer and it installed successfully.

                  1 of 1 people found this helpful
                    • Re: new installation and I can't install an ape
                      serena

                      rgivens  wrote:

                       

                      It isn't a firewall issue.  I think I figured it out.  During the initial install of SAM it requests for a location to install the bits.  I changed the location to E:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion from the default.  I didn't create this location though.  I assumed it would create the directory during the installation process.  It didn't though and installed everything into C:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion.  The installer somehow must have configured something in the application for the E drive though because when I went to run the installer for the additional polling engine it was complaining about not being able to get installer metadata.  I presume it was looking for something on the E drive.  So I started over and manually created the directory E:\Program Files (x86)\SolarWinds\Orion and ran the install again.  It installed all the components to the E drive as I verified there was actually folders and files there.  I then went to the server where I wanted to install the additional polling engine and ran the installer and it installed successfully.

                      Thanks for following up with these details. I will create a ticket for our internal team to improve this particular functionality.

                      • Re: new installation and I can't install an ape
                        ecklerwr1

                        You'd think it would create the directory but somehow this doesn't really surprise me.

                    • Re: new installation and I can't install an ape
                      bharris

                      rgivens I am trying to install another APE in an environment that we installed late 2018 and we went live with in April 2019.  I'm getting a 404 on that installer page (https://solarwinds.xxxxxxxxxxxx.net/sapi/installer/get ) as well.  Any ideas would be helpful.

                       

                      Thanks