cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Create Post
Level 8

Cannot poll ESXi 5.5 servers on NPM 11.01

Hi,

I have a really wierd issue in that I cannot poll esxi 5.5. servers. I have made sure credentials are all correct etc but it just never polls it whn adding the node and ticking the poll for vmware option. I know it works for my other ESXI servers on version 5.1 so now I am thinking that it s not compaitble or there is something else is required with 5.5.

anyone else got 5.5. working?

thanks,


Paul

Tags (3)
0 Kudos
12 Replies
Level 9

I've been having this problem also although I'm not sure if its the same cause.

If I use the browser on the server IE8 (unfortunately its going to be some time before we upgrade this server) it fails outright, no certificate error, just simply "Internet Explorer cannot display the webpage". The same is true if i try to connect from any XP or 2003 machine.

However, if I use Firefox to browse to the website (or IE 11 on Windows 7), whilst it does throw up a warning saying the certificate issuer is unknown (self signed) if i had the exception it carries on and allows connection as one would expect.

The above is true if you to http://X.X.X.X/mob or https://X.X.X.X/mob

So I'm guessing the issue is something on the ESXi side but so far I haven't managed to resolve it.

Interestingly though if you do a packet capture when connecting, on a fail the ESXi server returns a 301 to the GET request and it is then the server that closes the connection.

0 Kudos
Level 8

FWIW, a useful command in ESXi shell  to trace SNMP traffic between ESXi snmpv1/v2c/v3 agent and any mgmt station/toolset/etc is

ssh root@esxi-host

# trace polling assuming default udp port

tcpdump-uw -vv -i vmk0 -T snmp udp and port 161

# trace traps assuming default udp port destination

tcpdump-uw -vv -i vmk0 -T snmp udp and port 162

Also snmp supports monitoring itself via in band polling to see how its doing/

from osx/macbook pro Terminal:  $ snmpwalk  192.0.2.1  snmp

0 Kudos
Level 8

Have you also tried to recreate your vmware credentials in NPM: Admin\settings\virtualization settings\vmware credentials library

I have two account in there, one is the vmware account for the ESX servers and the other is a domain account for login onto vcenter

0 Kudos
Level 8

Hey Paul

I'm running 5.5 on around 10 servers without problems - Have you edited snmp.xml on each server?

--Mark

0 Kudos

Hi Mark,

thanks for your reply! at least i know its my set up now!

I have not edited the snmp.xml I simply ran some commandline configs I found online here but maybe they dont do the same thing....http://everythingshouldbevirtual.com/vsphere-5-5-enable-snmp

will check now!

0 Kudos

The commands look to be the same as editing the snmp.xml file. As I have a Dell OME monitoring my ESX servers too, I was running into problems specifying more than one trap server with the command line, hence editing the snmp file.

Scoot down to Cormans answer to give you an idea: ESXi Free, SNMP, and Dell OpenManage Essentials - Spiceworks

Failing that, you could always use vCenter to manage your servers ;o)

Unfortunately, I cannot add the vcenter server in either. its very strange. I have been attempting to find a log on either the ESXi server or the solarwinds server that will give me more info. All I get is :

            Test Failed. Cannot login with selected vCenter or ESX credential


I have even tried creating new users and assigning permissions. I have tried restarting the management agents as well but to no avail. DO you know if Solarwinds keeps a log somewhere when it tries to add a node but fails?

0 Kudos

From the Solarwinds server, if you type https://x.x.x.x/mob in a browser, are you able to login with the credentials you are supplying (replace x.x.x.x with the IP of ESX v5.5. host)?

0 Kudos

Hi,

Yes that works.really stange!

thanks,

Paul

0 Kudos

That says the VMware API is responding well, and no issues accessing it from the SolarWinds server. Can you go to http://x.x.x.x/Orion/VIM/Admin/VMwareServers.aspx (where x.x.x.x is the IP of the Orion server) and post a screencap of that? Is the user account a domain account or a local account?

0 Kudos

Hi,

thanks for your help!

If I go to that URL in chrome/ie on any pc it does not get a response. is the URL correct? just checking!

thanks,

Paul

0 Kudos

The TCP port might be missing from the link: http://NPM_server_name_or_IP:8787/Orion/VIM/Admin/VMwareServers.aspx

0 Kudos