SolarWinds Alerting against Hardware Sensors

Hi Guys

I have my users around the world working in different geographical teams, each responsible for their own kit.

SolarWinds is monitoring all kit across All Sites. I have created a single Default Node DOWN Alert for all sites instead of creating an individual Node DOWN alert for each site.

I have created a Custom Property named 'Primary_Contact', and a second Custom Property named 'Secondary_Contact'

I have an Email Action configured to point to the 'Primay_Contact' Custom Property: ${N=SwisEntity;M=CustomProperties.Primary_Contact} variable in the 'Trigger Action'

This works fine for the Node Down Alert directing the Alert to the correct Primary_Contact assocaited to that Node.

However, I'm attempting to do the same for a Default Alert created for: Hardware Component DOWN' Alert.

The EMail Trigger COndition is fine when specifying a normal email address, but when using the ${N=SwisEntity;M=CustomProperties.Primary_Contact} variable, the same one used for the Node DOWN Alert, I receive an error.

"The specified string is not in the form required for an email address"

How can I adopt the same 'Primary_Contact' Custom Property principle for Hardware Sensors as used for 'Node Down', Interface Down', etc?

In advance thank you for your support, I cannot find anything online specific to this problem. 

  • The "problem" here is that the target of the Node Down alert is based around nodes so ${N=SwisEntity;M=CustomProperties.Primary_Contact} says "the target entity of this thing (Node) with Custom Property called 'Primary Contact').

    A hardware sensor is a "child" element from Nodes.  (Nodes has multiple hardware sensors).

    If you use the "picker" in the alert variables, the Primary Contact custom property would look like this: ${N=SwisEntity;M=HardwareCategoryStatus.Node.CustomProperties.Primary_Contact} for those entity types.

    Ignore my screenshot - I don't have your same custom properties on my system.

    When in doubt, use the picker.

  • Hi KMSigma

    When I follow your steps and this was the way I grabbed the variable for the Email Address input my variable presents the same as variable already being used, and doesn't look like your example.

    This is what I see.

  • Should still be fine.  We might be running different versions of the platform.  Check the "Change" for the test object so you can see what sample output would look like.  (Note: I'm running the latest with 2022.3.0 reported)

  • ANSWER: The Screenshot KMSigma gave in reply here is different from your screenshot.  In show variables, try Hardware Sensor(Node) , not Hardware Category".. It will work.
    these parameters also depends on Source (I want alert on) in your trigger condition  "Trigger condition" page. Use Node, but select the hardware sensor status. this variable will work. Or use "hardware sensor (Node)".